Ledpass 365 – Etapp 9

Kvinna håller i koklocka på skulptur på bergslasleden

Dags för etapp 9 på Bergslagsleden, Blankhult – Ånnaboda, 10 km, härligt ännu en dag i skogen. Mulet och lite fuktigt i luften men ändå perfekt väder att vandra i. Alldeles i början på leden på väg mot Tomasboda går vi förbi dessa bjällror och brevid dom finns en info skylt där det står:

Då Tomasboda var en aktiv gård fick korna beta fritt i skogen. Odlingarna skyddades med stengärdsgårdar resta med sten från odlingsstigarna. Korna hade skällor så man hörde var de fanns och för att skrämma vilda djur. Klockornas enkla ljud kan följas längst stigen och väcker minnen till korna som ropades hem till kvällsmjölkningen. Ställningen med tre klockor och konamn upprepas tre gånger, namnen bleknar med avståndet från gården.

Rainer Hickish 2013

Vy över start Etapp 9 Bergslagsleden

Skylt på Bergslagsleden Etapp 9

Vi fortsätter mot Tomasboda, leden är fin, härliga höstfärger. Framme i Tomasboda kommer vi först till kapellet, som är en liten raststuga, vi går in för att ta en fika. Stugan är spartanskt inredd, känns som man sitter i naturen fast inomhus, här kan man tända ljus, skriva i gästboken och ta en stunds fikapaus.

Bergslagsleden Etapp 9, raststuga Tomasboda

Bergslagsleden, etapp 9, Kapellet Tomasboda

En knapp kilometer efter Tomasboda kommer vi till Stora Dammsjön, den var under flera århundranden vattenmagasin för drift av hyttan i Blackstahyttan och bruksmasugnen i Frösvidal. Idag är det fullt med folk i naturen vi går förbi folk som grillar och flera som vandrar eller joggar längst leden.

Bergslagsleden Etapp 9, Stora Dammsjön

Vi vandrar på och när vi kommer till Lövnäsberget bestämmer vi oss för att gå upp och kika på utsikten. Här ser vi ut över trädtoppar, Närkesslätten och blir bitna av Älgflugor.

Bergslagsleden etapp 9, kvinna på väg upp på Lövnäsberget

Vi går ner från berget och skogen blir som en trollskog, likt Tiveden, fullt med mossa, superfint, det enda som stör är alla älgflugor, det känns som dom är precis överallt just nu.

Bergslagsleden etapp 9, två kvinnor på väg ner från Lövnäsberget

Bergslagsleden, Etapp9 2 kvinnor på väg mot rastplats Göljan

Vi passerar en massa små bäckar, vi stannar, vi lyssnar på vattnet som pårlar och går vidare mot Göljan där vi tänkt att grilla korv.

Bergslagsleden, etapp 9, rastplats Göljan

Vid stora grillplatsen är det fullt med folk men vi hittar en liten eldstad vid sidan om som vi får ta över, bara att lägga på korven, perfekt!

Bergslagsleden, Etapp9 2 kvinnor sitter på berget vid paus vid rastplats Göljan

Jättehärligt att sitta vid sjön o njuta av solen. Från Blankhult till Göljan är det 7 km så härifrån har vi bara 3 km kvar till Ånnaboda, det märks för här är det ännu mer folk, här finns också Göljanstigen som är en populär vandringsslinga som följer bland annat Göljebäcken och delar av Bergslagsleden.

Bergslagsleden, Etapp 9, 2 kvinnor vandrar påsista delen

Bergslagsleden, Etapp 9, 2 kvinnor vandrar påsista delen

Dom tre sista kilometrarna är terrängen blandad med lövskog, barrskog och skogsväg, leden idag kändes lätt att vandra även om den delvis var stening med flera upp och nedförsbackar blir vi inte speciellt trötta så hemma i Örebro bestämmer vi oss för att åka till Rynningeviken och ta kvällsfika vid Venastugan, alla kor och söta kalvar är ute i hagen, det blir ett perfekt avslut på en skön dag.

Kalv på äng i Rynningeviken