Bergslagsleden – Ledpass 365

Vandrares kängor som går, närbild

Att ha ett mål när man vandrar är inte så dumt, jag, Tina och Erica, bestämde oss för att gå Bergslagsleden, Ledpass 365, vilket innebär att vi ska gå Bergslagsleden under ett år. Vi får dela upp äventyret i så många turer vi vill eller ta så många uppehåll vi vill och ta etapperna i den ordning vi vill. Alla etapper måste vara gjorda inom ett år från startdatum bergslagsleden.se Etapperna är mellan 7 km och 22 km långa, hela leden är 28 mil och en av sveriges längsta vandringsleder.

Vi har nu gått Etapp 6 Hammarby – Digerberget, Etapp 10 Ånnaboda – Suttarboda och nu var det dags för Etapp 17 Tivedstorp – Stenkällegården.

Jag vaknade 06.00 gick upp och kikade ut genom köksfönstret, ser ut att bli en härlig dag, känner lite pirr i magen, precis som när man skall åka på semester, har nog blivit skogmulle på riktigt.

8.00 åker vi från Örebro till Stenkällegården för att ställa en bil, sen till Tivedstorp. Som vanligt är vi både fikasugna och hungriga innan vi börjar gå men bestämmer oss för att gå 3 km till rastplatsen Kölnavattnet som har både vindskydd och eldstad, eldstaden ligger precis brevid en liten tjärn, låter som ett mysigt ställe för lunch. På vägen dit passerar vi flera små sjöar, leden är superfin och vädret perfekt, helt fantastiskt ljus i skogen idag.

Vy över sjö på Bergslagsleden etapp 17

Två kvinnor vandrar på bergslagsleden etapp 17

Framme vi rastplatsen är det precis så mysigt som vi trodde och det finns plats att sitta, endast några få vandrare på plats.

Rastplatsen kölnavattnet med vindskydd och eldstad

Vi går förbi vindskyddet och ner till den lilla tjärnen där det finns bänkar och eldstad. Idag har vi bestämt oss för fritata till lunch, enkelt att ta med sig, lite extra choklad och nötter finns ju såklart i väskorna.

Bild på fritata thermos tomater i burk på en stuppe vid Kölnavattnet

Så skönt att sitta här, småprata äta och fika, klockan springer iväg, vi har ju nästan hela leden kvar att gå så det är bäst att packa ihop och gå vidare. Längst vägen hittar vi massa Karl-Johan och trattisar. Vi hoppar av spåret och in på den mjuka mossan och plockar svamp en liten stund. Vilken tur att vi hade extra packpåsar med att plocka i.

Två kvinnor sitter i mossan vid etapp 17 på Bergslagsleden

Vi kommer in i Tivedens Nationalpark med urskogsliknande skog som idag är skyddad som nationalpark, det känns som man är mitt i ett sagoland, härlig skog att vandra i, här möter vi också lite fler vandrare.

Tivedens Nationalpartk Etapp 17 Bergslagsleden

Mitt i Nationalparken går vi förbi ett stort berg, Erica får för sig att hon vill bli av med lite extra energi, så hon tar en tur upp på berget, jag fotar och Tina filmar.

Erica klättrar på berg i Tivedens Nationalpark

Rafaella fotar på Bergslagsleden

Vi vandrar på och kommer ut från Nationalparken, terrängen ändrar sig, inte lika trolsk längre, solen har gått i moln, åskan mullrar lite på avstånd och vi börjar bli trötta, vi har varit på språng i 5 timmar så på sista delen av leden åker kameran ner i väskan och vi går på i snabbare takt för att komma imål innan det blir regn och mörkt, vi missar förståss då några sevärdigheter på vägen men så får det bli när man roat sig för mycket i början på etappen :). Vi hann och vi klarade oss utan både regn och åska till etappens slut Stenkällegården där det blir glasspaus innan hemfärd.

Mål Etapp 17 Stenkällegården

Dagens kvällsmat, Trattkantarell och Karl-Johan svamp från dagens tur serverad med gräddsås och ris, mums va gott!

Svampstuvning och ris på vit tallrik